hydraruzxpnew4af.onion

Electro-Coord hírlevél 2021.10.15.

Tisztelt Olvasónk!

Őszköszöntő hírlevelünkben beszámolunk az ECM jövő évi működési tervéről és a várható árváltozásról és bemutatjuk legújabb szemléletformáló, ismeretterjesztő filmjeinket. Kellemes böngészést kívánunk!

 

 

Elkészült az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. 2022-es működési terve

2021-ben várhatóan 751 tonna fényforrás és 3.187 tonna világítótest értékesítést jelentenek a szerződött partnereink. Ennek megfelelően 2022-ben 499 tonna fényforrás hulladék és 575 tonna világítótest hulladék begyűjtését és kezelését tervezzük. Az elmúlt évekhez hasonlóan a „3. Lámpák” e+e berendezéskategóriában így teljesítjük az EU-s direktívában általánosan meghatározott 65% minimum begyűjtési rátát, míg a világítótesteknél a magyar jogszabályban meghatározott 10%-os minimális begyűjtési rátát. A korábbi évekhez hasonlóan 85% a tervezett hasznosítási ráta, ami megfelel a magyar és EU-s elvárásoknak.

Az ECM 11 ezer gyűjtőponton 14 ezer gyűjtőedénnyel gyűjti ingyenesen az egész ország területén a világítástechnikai hulladékot. 2022-ben 500 új gyűjtőpont kialakítását tervezzük. Tervszerű körjáratokkal, ill. a telefonos ügyfélszolgálatra érkezett gyűjtési igények alapján ürítik a gyűjtőpontokon megtelt gyűjtőedényeket. A veszélyes hulladéknak számító egyenes fénycsöveket a Mezőkovácsházi fénycsőbontó üzemünkben dolgozzuk fel. Az egyéb fényforrások veszélyes hulladékát külföldre szállítjuk feldolgozásra. A világítótestek hulladékát szintén Magyarországon dolgoztatjuk fel.

Az ECM 2022-es költségvetése 624.899 ezer forint.

Az ECM hulladékkezelési díjai (továbbiakban HKD) módosulnak 2022. január 1-tól

A Hg-tartalmú lámpák értékesítése terveink szerint tovább csökken 2022-ben mintegy 25%-kal, míg a csereszabatos LED (retrofit) lámpák értékesítése az elmúlt évek növekedését követően szintén várhatóan 5%-kal csökken 2022-ben, ami együttesen a fényforrásokra 8%-os csökkenést jelent. A csökkenő értékesítési trendek ellenére a „Lámpák” berendezéskategóriában a HKD-én nem változtatunk. A Hg tartalmú lámpák HKD-ja 50,- Ft/db és a LED (retrofit) fényforrások díja 40,- Ft/db.

A csereszabatos lámpákat (Hg és LED retrofit fényforrások) egyre nagyobb mértékben felváltja a LEDinaire, azaz az egybeépített LED-es világítótestek. A világítótestek díjait ezért kényszerülünk emelni, hogy finanszírozható maradjon a világítástechnikai hulladék gyűjtése és kezelése.

Társaságunk a nagyméretű világítótestek HKD-ját 60,- Ft/db-ra, és a kisméretű világítótestek díját 40,- Ft/db-ra emeli 2020.jaunuár 1-i hatállyal.

Az árváltozásról minden partnerünket külön levélben is értesítjük. Az értesítés szövegét az alábbi hivatkozásra kattintva olvashatják.

 

Ismeretterjesztő TV adások és ECM kisfilmek

Az utóbbi hónapokban aktív tájékoztató kampány valósult meg a 2021. szeptember 1-i változásokhoz kapcsolódóan.

2021 június 14-én az RTL Klub Reggeli műsorában az okos világításról, energiatakarékos megoldásokról és a lámpahulladék kezeléséről beszélgetett a műsorvezetőkkel Kovács Béla, az Electro-Coord Magyarország ügyvezetője. Kattintson a képre!

 

A Viasat6 csatorna Zöld25 magazinjában szó volt az új energiacímkékről, és a világítástechnikai termékek kínálatában szeptember 1-től érvényes változásokról. Ebben az adásban Kovács Béla mellett Pilter Zoltán, a Tungsram termékszabályozási ügyekért felelős vezetője nyilatkozott. A műsor visszanézhető a képre kattintva.

 

Szeptember 18-án pedig a TV2 Trendmánia magazinja adott hírt a hazai lámpahulladék újrahasznosítás folyamatáról. A képre kattintva visszanézhető a riportfilm.

 

Szeptember első “Mindig környezettudatosan” adásában, a Monitor Délutánban Érczfalvi András szerkesztő riporter Dr. Vitányi Mártonnal, az Inter-Metal Recycling Kft. ügyvezetőjével beszélgetett. A képre kattintva honlapunkon visszahallgatható az interjú: