2021-ben is Mindig környezettudatosan a Trend FM-en

2021-ben is folytatódik a Mindig környezettudatosan sorozat a Trend Fm Monitor délutánjában. Az idei első részben Érczfalvi András szerkesztő riporter Kovács Bélával, az Electro-Coord ügyvezetőjével beszélgetett.

Az interjú két fő témája:

 • már 2 milliárd lámpa újrahasznosításánál tart Európa
 • az újrahasználat lehetősége a világítástechnikai ágazatban

Új energiacímke a világítástechnikában is

Az Európai Unió és így Magyarország is új szabályozást vezet be az energiaosztályok meghatározására és az energiacímkéken szereplő információk megjelenítésére vonatkozóan.

Az új energiacímkék 2021. március elsejétől lesznek láthatóak a boltokban kiállított háztartási készülékeken illetve a weboldalakon.

A világítástechnikai termékekre az új szabályozás 2021. szeptember 1-jétől lesz érvényes. A jogszabály előírásait az alábbi tájékoztatónkban olvashatják.

Electro-Coord hírlevél 2021.01.27.

2021 február 3. 10.00-11.00 „Újrahasználat a világítástechnikában. Készen állunk rá?”

Társaságunk 2021. február 03-án 10 órai kezdettel 1 órás webináriumot tart, melyre szeretettel meghívunk minden érdeklődőt.

A fenti tárgyú online beszélgetés során megvizsgáljuk a hulladékká váló világítótestek újrahasználatának lehetőségeit. A világítótestek anyagában történő újrahasznosítása szabályszerűen történik, meg kell keresnünk azonban az újrafelhasználás módját a továbbhasználat, a felújítás és kiterjesztett garanciák révén is.

Az ismeretek megosztása és a dialógus létfontosságú az előrelépésben.

Megvitatandó kérdések:

 • Az újrahasználat szerepe a hulladék piramisban
 • Az e-hulladékok újrahasználatával kapcsolatos előírások
 • A világítótestek újrahasználatával kapcsolatos minimumkövetelmények
 • A szemléletformáló és újrahasznosító központok tapasztalatai
 • Mi történik a világítótestekkel amikor eltávolítják őket a mennyezetről?
 • Újrafelhasználhatóak, javíthatóak és visszaadhatóak-e a felhasználóknak?

Mi történik a világítótestekkel amikor eltávolítják őket a mennyezetről?

Újrafelhasználhatóak, javíthatóak és visszaadhatóak-e a felhasználóknak?

Szakértőink megvitatják, hogyan válhatnak ezek a lehetőségek valósággá a magyar elektromos és elektronikai ipar segítségével:

Érczfalvi András,            a Trend FM rádió szerkesztő-műsorvezetője

Mészáros Fanni,             az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetője

Nagy János,                    a magyar Világítástechnikai Társaság elnöke

Czermann-Tóth Gyula,  az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központok osztályvezetője

Nyist Csaba,                    az Avarem Kft., elektromos hulladék-begyűjtő vállalkozás ügyvezetője

Kovács Béla,                   az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft ügyvezetője

A webinar időpontja: 2021 február 3. 10:00-11:00

Helyszín: Zoom online platform

A részvétel előzetes regisztrációhoz nem kötött. Az alábbi linkre kattintva Ön közvetlenül a beszélgetés szobájába érkezik:

Kérjük csatlakozzon Ön is a tanácskozáshoz!

– – – – – – – – – – – – – – – –

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/95824362272?pwd=Qjl5ZVRWMG42a3BJbzNxdk82ODRPdz09

Meeting ID: 958 2436 2272

Passcode: 186480

2021 február 10. 11.00 The 2 billionth lamps! EucoLight szeminárium

A lámpahulladék-gyűjtők európai szakmai szervezete, az EucoLight különleges webinárral ünnepli meg azt a hatalmas eredményt, hogy 19 országbeli tagszervezetei (köztük Magyarországot képviselve az Elecro-Coord) együtt elérték a 2 milliárd lámpa újrahasznosítását. A résztvevők hallhatnak majd a WEEE direktíva és a kiterjesztett gyártói felelősség jelenlegi helyzetéről és az európai újrahasznosítás jövőjéről is. A konferencián a magyar lámpahulladék újrahasznosítási rendszer is bemutatásra kerül Kovács Béla az Electro-Coord ügyvezetője közreműködésével. 

Az online szakmai esemény 2021. február 10-én 11 órakor kezdődik, már lehet regisztrálni ezen a linken.

2021 február 14. 11.00 Zöld25 Viasat3 

A Viasat3 legnézettebb környezetvédelmi magazinműsorának célja a hatékony energiafelhasználás, valamint a hosszú távú gondolkodás népszerűsítése, bemutatva azokat a jövőbeli trendeket, amelyek a környezettudatosságot szolgálják. Ebben az adásban az Electro-Coord Magyarország által működtetett lámpahulladék begyűjtés és hasznosítás is bemutatásra kerül.

2021 február 20. Az elektromos és elektronikai hulladékgazdálkodással kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének határideje

Felhívjuk kedves figyelmüket, hogy a 197/2014. (VIII.1.) Kormányrendelet szerint gyártóként (importőrként) éves adatszolgáltatási kötelezettséget kell teljesíteniük, melynek határideje 2021. febr. 20. Ehhez az adatszolgáltatáshoz, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. küldi meg Önöknek a gyűjtés-kezelésre vonatkozó adatokat. Ezt a dokumentumot február 2-ig kézbesítjük Önöknek email formájában, illetve ezt követően postán is.

Electro-Coord hírlevél 2021.01.18

2 Milliárd lámpa újrahasznosítva! A körforgásos gazdaság megvalósítása a világítástechnikai iparban

A EucoLight – a világítástechnikai termékeket újrahasznosító szervezetek európai szövetsége internetes szemináriumon ünnepli meg 19 tagja hihetetlen teljesítményét, a 2 milliárdodik lámpa begyűjtését.

Kérjük vegyen részt Ön is az ünneplésen és az alábbi linkre kattintva regisztráljon a webes szemináriumra!

https://www.eucolight.org/webinar-2-billion-lamps-recycled 

A szemináriumon betekintést nyerhet a következőkbe:

 • A WEEE-irányelv és az EPR jelenlegi helyzete
 • A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek jelentősége
 • Az újrahasznosítás jövője Európában

Előadóink között lesznek a LightingEurope, az Európai Parlament és az EU Bizottság képviselői.

A webinár időpontja: 2021. február 10. 11:00 Brüsszel

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft gyorsjelentése a 2020-as évről

A lámpahulladék begyűjtése és újrahasznosítása Magyarországon – Budapest, 2021. január 15.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., a kiégett lámpákat, izzókat és fénycsöveket begyűjtő és újrahasznosító társaság 2020-ban 620 tonna hulladékot gyűjtött be és hasznosított, ez az értékesített lámpamennyiségnek a 66%-a. A hulladék hasznosítási ráta 84%-os, ami azt jelenti, hogy 612 tonna hasznos üveget és fémet forgattunk vissza az ipari körforgásba.

A világítástechnikai ipar 2020-ban mintegy 743 tonna lámpát bocsátott piacra. Az értékesített mennyiség 70%-a már LED-es lámpa, melyek energiatakarékosak, hosszú élettartamúak és nem tartalmaznak higanyt. Napjainkra 30%-a zsugorodott a hagyományos higany tartalmú energiatakarékos lámpák értékesítésének aránya.

2020 nehéz év volt a Electro-Coord számára. A kritikus feladat az volt, hogy fenntartsuk szolgáltatásainkat az elektromos és elektronikus világítási hulladékok gyűjtése és hasznosítása terén. Időnként ez korántsem volt egyszerű, de kollektívánk, valamint a lámpahulladék-gyűjtő- és hasznosító partnereink megbirkóztak a kihívásokkal.

Talán meglepő, de 2020 az Electro-Coord számára egyben pozitív év is volt. Teljesítettük a 2020-as hulladékgyűjtési és hasznosítási tervet, és maximálisan felkészültünk a 2021-es évre. Gyűjtőhelyeink száma folyamatosan nőtt, és büszkék vagyunk arra, hogy több sikeres projektet szervezhettünk, amelyek az újrahasznosításra és a körforgásos gazdaságra összpontosítottak.

Kétségtelen, hogy 2021 új kihívásokat fog hozni, de reméljük, hogy ezek egyben új lehetőségeket is teremtenek.

További információ:
info@electro-coord.hu vagy 06-30-222-2223


Meghirdették az EEDAL-LS:17 konferenciát

2021. november 8-10. között két nagy nemzetközi konferencia helyszíne lesz Toulouse, Franciaország. Idén először egyszerre rendezik meg az International Conference on Energy Efficiency in Domestic Appliances and Lighting (EEDAL) és az International Symposium on Science and Technology of Lighting (LS-series) eseményeket.

A publikáció feltöltésének határideje: 2021. április 23.

Részletek: https://eedal-ls21.sciencesconf.org/

 

Indul az APPLiA-SULI: Jótállás 2021

2021. január 1-jétől változnak a kötelező jótállásra vonatkozó szabályok Magyarországon. Az APPLiA Magyarország Egyesülés célja, hogy a változások minél kevesebb nehézséget jelentsenek a fogyasztóknak, a piaci szereplőknek (kereskedőknek, gyártóknak, szervizeknek) és a hatóságoknak.

A szervezet Facebook oldalán induló APPLiA-suliban hétről hétre áttekintik a fő tudnivalókat.

https://youtu.be/90t_5ObxQ4s

Electro-Coord Hírlevél 2020.12.05.

A járványhelyzet ellenére rekordot döntött az Európai Hulladékcsökkentési Hétre jelentkezettek száma

Idén november 21-29. között zajlott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozata, amelyre a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi jelentkezés érkezett. Az idei 863 jelentkező között az Electro-Coord Magyarország is ott volt saját szemléletformáló akciójával.

 

„25 év képekben” – a Világítástechnikai Társaság fotósorozata

Rendhagyó formában, az online világban emlékezik meg a társaság az elmúlt 25 évről. A VTT honlapján és Facebook oldalán minden héten egy-egy újabb év fotógyűjteménye tekinthető meg.

 

Megújul az energiacímke!

2021 március 1-től megújul az egyes nagyháztartási gépeken látható színes tájékoztató címke, az energiacímke. A változásra azért van szükség, mert a gyártói fejlesztéseknek és a jogszabályi előírásoknak köszönhetően a jelenleg érvényben levő energiaosztályokat a készülékek „kinőtték”: hiába van a címkén a pirostól (legkevésbé energiahatékony) a sötétzöldig (leghatékonyabb) több energiaosztály is, szinte az összes készülék a felső 2-3 osztályba tartozik, vagyis a A+, A++ és az A+++ osztályokba. Így viszont egyre kevésbé tölti be azt a szerepet, melyre hivatott: ti. hogy segítsen a fogyasztóknak különbséget tenni a piacon kapható készülékek között.

A változásokról részletes tájékoztató található az APPLiA Magyarország Egyesülés honlapján.

 

2022 az Üveg Éve

Az ENSZ friss bejelentése szerint 2022 az Üveg Éve lesz. Ebben az évben nemzetközi programok sorozata fogja felhívni a figyelmet erre a fenntartható és körforgásos gazdaság működéséhez nélkülözhetetlen anyagra.

Az erről szóló hivatalos bejelentés az alábbi linken tekinthető meg

https://youtu.be/A6ZEaWvlz6k