hydraruzxpnew4af.onion
Hulladékkezelési díj visszaigénylése export után

 

A 197/2014. (VIII.1.) Kormányrendelet 6. szakaszának 6. pontja értelmében:

„A gyártó vagy a nevében eljáró harmadik személy a gyártó által viselt költségek visszatérítésére visszafizetési eljárást alakíthat ki abban az esetben, ha az adott elektromos, elektronikus berendezést forgalomba hozatal céljából Magyarországon kívülre szállítják.”

Fontos azonban, hogy ennek feltétele az, hogy Visszatérítési Megállapodás legyen érvényben az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. és a visszatérítést kérelmező között. Ennek értelmében olyan kérelmező kaphat visszatérítést, amelynek termékei után már megfizették a közvetítő szervezet (kizárólagosan az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.) részére a vonatkozó hulladékkezelési díjat.

A fényforrások hulladékkezelési díjának visszatérítése az ún. Black Box/Fekete Doboz rendszeren keresztül történik, tehát a folyamat lebonyolításához regisztráció szükséges. A visszaigényléshez emellett szükség van a visszatérítés kérvényezésére, illetve a cég nevében az exportot igazoló ún. „General Manager/Igazgató” személyének a rendszer számára történő megadására.

A megfizetett hulladékkezelési díj visszaigényléséhez kétféle dokumentumot kell feltölteni:

  • a hulladékkezelési díj megfizetését igazoló beszerzési számlát, amellyel egyértelműen igazolja, hogy adott tételt megvásárolta és a vonatkozó hulladékkezelési díjat kifizette,
  • az export tényét igazoló dokumentumot, ami lehet vámpapír vagy számla, illetve nyilatkozat, amelyet a „General Manager” tesz

 

A fenti dokumentumok kitöltéséhez az alábbi adatok szükségesek:

  • exportálási célország,
  • exportszámla
  • exportált lámpák darabszáma kategóriák szerinti bontásban
  • exportálandó tétel súlya (kilogrammban megadva)
  • importőr ÁFA száma (ha nem magánszemély)
  • importőr képviselőjének e-mail címe

Figyelem! A fenti dokumentumokat az exportálás dátumát követő 60 napon belül fel kell tölteni, ellenkező esetben az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. nem fogadja el a feltöltött dokumentumokat, így visszatérítést sem eszközöl ezen bejelentések után.

Az aktuális státusz figyelemmel kísérhető a Black Box rendszerben. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy az alkategóriák (TL, CFL, HID/speciális lámpák, LED) szerinti pontos súlyadatokat is szükséges megadni a kérelem elfogadtatásához.

A jóváhagyást követően a következő számlázási periódus alkalmával a rendszer a bevitt adatok alapján kiállít egy ún. „Credit Notes/Visszatérítési értesítést” a visszafizetendő összegről, amely a kiállítástól számított 1 hónapon belül kerül átutalásra.

 

 

Tájékoztatásunk nem teljes körű, ezért kérdés esetén, kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a honlapon található elérhetőségeink egyikén.